La aamulla suuntasin  auton nokka kohti Hauhoa -Wuorteen kartanoa. Piti startata jo ennen kuutta että ehtisin hyvissä ajoin treeneihin. Eli lauantaina oli WT treenit ja su oli viralliset kisat. Muru jäi kotiin Samulin kanssa - ilme oli aika järkyttävä kun jätin sen aamulla olohuoneeseen seisomaan - varsinkin kun otin "NOME repun" mukaan minkä Muru tunnistaa että nyt mennään treeneihin tai kokeisiin...

Olin perillä tasan kahdeksalta ja luotinkin siihen että mikään ei ala koiramaailmassa tasan kun on sovittu... :) Yhdeksään mennessä oli ryhmät jaettu ja oltiin E:n kanssa Reima Ronkaisen ALO ryhmässä, Heikki veti AVO ja VOI ryhmää. Edillä oli virtaa kuin pienessä kylässä ja alkoi heti kättelyssä vonkaamaan jotain ihania tolleri narttuja...ajattelin että voi luoja näitä uroksia!! Muru kun ei ikinä ole ollut erityisen kiinnostunut muista koirista Edikään ei ole mun mielestä paljon kiinnostunut mutta kun on kehittynyt hitaasti niin nartut on nyt vasta alkanut kiinnostaa enemmän - kuuluu vissiin siihen luonnolliseen kehitykseen..

Asiaan, meidän ryhmässä oli n 10 koiraa, oli hauskaa että oli edustettuna, tolleri, labukka, chessie, flätti ja kultsu vaan kikkura puuttui! Tehtiin markkeeraus harjoituksia, walk-up:ia, linjaa jne Harjoitukset oli aika lailla tuttuja ennestään mutta harjoituksissa ehkä mietittiin enemmän maastoja; ojien ylityksiä, maastovaihteluita jne. Yllätyinkin että Eddie markkeeraa hyvin siihen nähden kuinka vähän ollaan treenattu maa markkeerauksia. Walk uppia (kävellään rivissä, koirat seuraa vieressä vapaana ja ammutaan ja damit lentää välillä ja koirat noutaa vuorotellen, pitää pysyä vaikka viereinen koira lähtee noutoon jne) emme ole Edin kanssa tehneet tätä oikeastaan ollenkaan - harjoitus vei kyllä jätkältä mehut, alussa vaadin seuraamista jne mutta hetken kuluttua se sai olla "vapaa" käskyllä vieressä, en halunut painostaa sitä enemmän vieraassa paikassa, ainostaan kun tuli nouto oli käskyn alla sivulla. Edi lähtikin EKAN kerran elämässä paukku noutoon kun viereinen koira lähetettiin noutoon samalla käskyllä TUO mitä me käytetään.. tuli sekin sitten todistettu että pitää harjoitella sitäkin... Odottamista tuli aika paljon ja koirat seurasi koko päivä muitten koirien työskentelyä mikä oli myös "uutta" - pientä levottomuutta olikin havaittavissa jossakin vaiheessa kun odottamista tuli paljon. Kuitenkin jaksoi tehdä hommia melko tasaisella tasolla koko päivän, aamupäivällä kun oltiin jo 3h tehty niin alkoi keskittyminen herpaantua mutta 1h lepo autossa auttoi asiaa kun taas jatkettiin iltapäivällä.

1004283.jpg
Edi odottaa vuorooaan...

1006240.jpg

Treenipäivästä minulle tuli aika hyvä käsitys mitä pitää treenata lisää ja mikä on hyvin hallussa. Meidän pitää treenata sitä että vierestä lähetetään koiria noutoon samalla käskyllä, harjoitella odottamista/olemista vaan, kestoa sivulla istumiselle ilman paikka käskyä, seuraamista pellolla ja eri maastoissa ja tietty yhdistää vielä ne pilli käskyt mitä emme ole tehneet vielä - olisi varmaan korkee aika tehdä se nyt että olisi kunnossa keväällä! Kävi ilmi että Eddiellä on hyvä paikallaolo, hyvä sivulletulo ja markkeeraa hyvin.

Lopetettiin treenit neljän maissa ja koirat olikin siinä vaiheessa ihan loppu. Eddie oli autossa illalla kun kävin saunassa ja syömässä. Oli jo ennen puoltayötä nukkumassa - Edi oli mallikkaasti huoneessa, meni heti pötköttämään, nukahdettiin molemmat aika lailla heti.... minun piti herättää jätkän aamulla nukkui niin sikeästi.

Su kisoihin saapui sitten enemmän väkeä, muistaakseni oli reilut 30 koiraa ilmoittautunut. Koe maastoihin siirryttiin yhdeksään mennessä siinä vaiheessa oli jo porukka jaettu ryhmiin. WT on koe muotona minulle ihan uusi joten oltiin tässä ns "tutustumassa". Tehtävät on jokseenkin saman tyyppisiä kun NOMEssa mutta ehkä vaati enemmän hallintaa koiralta, pelkillä dameilla, koiraa ei voi käskyttä paljon ja maastona useasti käytetään peltoja jne WTssä ei testata niinkään koiran itsenäisyyttä vaan hallittavuutta ja tietty pitää olla noutointoa jne Tajusin myös päivän mittaan että WTssä koiran tulos ei kerro hirveesti koiran tasosta, säännöt on laadittu niin että hyväkin koira ei palkita hyvin jos tulee pienikin epäonnistuminen tai pieni epäonni finaalissa saattaa nollata koiran tuloksen vaikka on tehnyt hyvin töitä koko pv.

Me oltiin nro 9 ja 1 ryhmässä. tehtäviä on neljä - neljä rastia. Tehtävät oli: (siinä järkestyksessöä mitä me suoritettiin ne)

1004288.jpg

2kpl ykkösmarkkeerauksia
Ensimmäinen ei ollut mielestäni kaukaa mutta siinä oli maastovaihtelua ja testattiin ilmeisesti miten suoraviivaisesti koira lähtee ja paluttaa maastosta riippumatta. Edi nouti ja palutti yhdellä käskyllä suoraviivaisesti. Toinen tuli avoimmelle pellolle loivaan ylämäkeen, Edi suoritti sen myös kuten ensimmäisen. Oletan että tästä tuli aika hyvät pisteet meille...

1kpl ykkösmarkkeeraus ja eteen ohj saarekkeeseen
Tuli helpohko ykkösmarkkeeraus pellon suuntaisesti metsän reunasta ulospäin. Sitten piti siirtyä toiseen suuntaan johon tuli laukaus ja piti ohjata saarekkeeseen. Tehtävä oli meille ihan helppo mutta Edi oli AIVAN muissa hajumaailmoissa - ei kuunnellu pilliä vaan juoksi nokka maassa isoja rundeja, markkeeraus ei tullut ylös ja ohjaus ei ollut tyyylikäs. (enne tätä tehtvää Edi oli bongannut jonkun hajun maasta mitä se jäljesti ihan tiukkana oletan että oli joku riista haju, kokemattomuutta meille molemmille, Edi ei päässyt irti riistan hajusta ja minun olisi pitänyt kieltä sen alunperin eikä antaa sen jäljestää niitä hajuja ennen tehtväää. Tästä saatiin tod näk vain muutama piste.

1kpl ykkösmarkkeeraus ruohikkoon
Perus ykkös markkeeraus, melko pitkä
Tämä oli myös meille nappisuoritus

Lähihakua ojassa ja seuraamista noin 5m
Piti seurauttaa koira noin 5m jolloin tuli laukaus kohti lähihakualuetta ja sitten koiran piti pistää lähihakuun eli niin että koira pysyy haussa tietyllä pienellä alueella joka tällä kertaa oli leveä oja.
Hävetti jo etkäteen kun menin tälle rastille kun en ole opettanut tätä Eddielle vielä... siinä odottaessa spekuloin että millä  ihmeen käskyllä saan sen pysymään ojassa jos sanon ETSI niin se tarkoittaa sille NOME hakua...Improvisioin ja lähetin sen etsi käskyllä ja sitten SIINÄ käskyllä yritin saada sen pysymään ojassa, saatiinkin sieltä 2 damia ylös mihin olin tyytyväinen koska sain sen edes siksi hetkeksi siihen ja totteli mun käskyä, 2 kertaa jäi seisomaan kyselee multa neuvoa "että mikä juttu tää on" innokkaasti se kyllä haki koko ajan vaikeus oli pitää sen siinä oikealla alueella. Tietty pisteet ropisi tässä koska käskytin sitä runsaasti mutta tein sen tahalla en välittänyt pisteistä enään vaan että sain sille ylös dameja ja palkattu sitä kautta kun kuunteli minua uudessa tehtävässä.

Kun kaikki tehtävät on suoritettu kaikilta koirilta niin ne jotka on 1 tuloksessa kiinni niin pääsee finaaliin jossa voi vielä saada 0 tuloksen jos epäonnistuu. ALO finaali  tehtävä oli 1 markkeeraus, AVO & VOI finaali oli Walk-up. Me saatiin 50/80 pistettä ja ALO3 tulos. Olin tyytyväinen päivään ja tajsuin että kaikki tehtävät oli meille ihan suoritettavaissa paitsi lähihaku nyt mutta ensi kerraksi se on jo hanskassa :) ...eiku lähihakua reenaamaan...

Sen verran heräsi kiinnostus lajia kohtaan että treenaan varmaan vähän sillä silmällä talven että voisi startata uudestaan ensi vuonna. Eddiellä on myös paljon sellaisia ominaisuuksia joka sopii WT kokeeseen , nopea, suoraviivainen, hyvä markkeeraaja... kuitenkin sen riistan kanssa touhuaminen on kivempaa WT on eri tavlla haastava. Tuli myös todettu että ne jotaka sijoittuivat hyvin olivat kokeneita ohjaajia ovat osanneet treenata oikeita asioita alusta lähtien. Joten kokemus on myös tässä lajissa valttia ja koiran suoritus pitää olla näyttävä eikä niinkään tehdä itsenäisiä päätöksiä - Edin itsenäisyyttä yritän vaalia  en halua kyselevää robottia - täytyy nyt treenata tasapainoisesti jotta voisi kista menestyksellä monessa lajissa.  Nautin siitä kun sekä Muru ja Eddie ovat persoonia eikä huku siihen "mustaan labukka rimppakinttu kerhoon" :).

Kaiken kaikkiaan hyvä ja avartava kokemus ja oli mukava tutustua uusiin noutaja ihmisiin.

Kaisa & Pimu tuli meitä sinne myös moikkaamaan, näkivät meidän 2 viimeistä rastia. Käytiin Edin viim suorituksen jälkeen pienellä lenkillä ja päästettiin Pimu ja Eddie leikkimään - kiesus mikä meno, leikit on niin samat että meno on aikamoista! Saatiin muutama hyvä poseeraus kuva otettu Kaisan kameralle....nyt ootetaan että Kaisa saa ne purettua koneelle...

Juha ja Ropi joutui peruumaan tulonsa kisoihin kun Juha on loukannut polvensa ja kävelee keppien kanssa..

Onneksi mulla on tänään ja ti vapaata olin ihan poikki viikonlopun ulkona olemisen jälkeen, Edikin nukkui autossa, nukkui su illan, yön ja nyt ma päivän vielä sikeästi...

Huomenna mennä Nannen kanssa Wildan & Tessin(heidän naapurin labukka) luo Paraisille treenaamaan.

Päivitin Edin ja Murun tavoitteet...