02/2005 Nuusku. Koira Kuntoon kokeisiin ja jahteihin Teksti: Sari Alho

..Useinmiten ei olekaan kyse varsinaisesta hakuinnon lopumisesta, vaan kun koira alkaa väsyttää, myös sen into varsinkin itsenäisyyttä vaativan hakutyöskentelyn loppuu.Lisäksi kieli pitkällä läähättävä koira ei voi käyttää nenäänsä yhtä tehokkaasti ja riistojen löytyminen vaikeutuu, mikä osaltaan vaikuttaa haun laatuun...Koiran kunnon mittaaminen on hankala. Vaaka on oikeastaan mittari, mutta sekin on epäluotettava; hyväkuntoinen, lihaksikas koira saattaa painaa enemmän kuin huonokuntoisempi, pullea kaverinsa. Lihakset painaa enemmän kuin läski! Ensimmäiseksi tarkistetaan koiran lihavuus tai laihuus. Vanha ohje "kokeile kylkiluiden päältä, tuntuvatko kylkiluut" on ihan hyvä, mutta liittäisin siihen vielävyötärön tunnustelu, tai oikeammin: noutajalla pitää näkyä vyötärö.Eli kylkiluut ovat kaarevat, ja niiden takan ennen lonkka ja vyötärö, jonka pitää olla noutajan selän selvästi kapein kohta. Lonkkaluut eivät kuitenkaan saa törröttää näkyvissä, silloin koira on liian laiha eikä pysty kasvattamaan lihaksia eikä kuntoaan.Seuraavaksi ovat vuorossaan lihakset. Tuntuvatko koiran reidet kovilta ulkopuolelta?Useimmilla on suhteellisen hyvät lihakset näin tunnustellen. Seuravaksi tunnustele koiran reisiä sisäpuolelta. Tuntuuko tyhjältä? Sisäpuolen reisilihakset kasvavat vasta kovakuntoiselle koiralle. Tunnustele myös koiran etujalkojen lihaksia. Kunnin "pattien" pitäisi tuntua olkavarressa, vertaa ihmisen "hauikset".

Tuntuuko että koira eiole kovin lihaksikas? Sitten se ei myöskään olekovin hyvässä kunnossa. Hyvä kunto on harrastus ja metsästynoutajalle perusedellytys, jotta se jaksaa työskennellä innokkaasti. Ihanne on että noutaja on läpi vuoden hyväkuntoinen ja koe- ja metsästykauden ajan huippukunnossa. Koira myös pysyy terveemepänä kunlihas kunto, liikunta ja ravinto ovat koko vuoden ja koko koiran eliniän tasapainossa, eikä koiran tarvitse #revittää# enne koe- ja metsästykauden alkua liikaa tai liian nopeasti.

Koiraa voi lenkittää tai liikuttaa monin tavoin. Ehdottomasti parasta liikuntaa on vapaana juokseminen pehmeällä., vaihtelevalla alustalla, siis metsässä. Koiralle on erittäij vaikeata saada hyvä kunto ja hyvät lihakset pelkästään hihnalenkityksellä, vaikka kävelisi 10km päivässä.

Koiran lihakset alkavat rakentua jo aiavn pikkupentuvaiheessa eli noin 4 viikon ikäsestä. olisikin erittäin tärkeätä, että pentu saa liikkua runsaasti päivittäin kasvattajan luona alustalla joka ei ole liukas, ja tietysti mahdollisuuksien mukaan paljon ulkona erillaisissa paikoissa, hyppien ja kiipeillen. Alle vuoden koiran olisi tärkeätä liikkua päivittäin vapaana, ja lisäksi pari kerta viikossa leikkiä ja telmiä samanpainoisen pennun kanssa.Näin lihakset kehittyvät hiljalleen ja monipuolisesti. Liikuntaa lisätään viikottain tasaisesti koko koiran kasvuiän. Ei siis keran viikossa viisi kilometriä, muut päivät levossa, vaan kuusi kerta aviikossa pari kilometria päivässä! Kun koiran kasvu on pysähtynyt (noin vuoden iässä), voidaan aloittaa kunnon ja lihasten systemaattinen rakentaminen.

Tärkeää on liikunnan säännöllisyys. Liikunnan määrää lisätään hitaasti, mutta koko ajan kunnes saavutetaan toivottu taso.

Erinomainen tapa nostaa kuntoa on uittaminen. Harva noutaja(kaan)ui vapaehtoisesti tunnin kerrallaan, mutta veneenkanssa tai kuten meillä on tapana, uimapatjan kanssa, uittaminen on helppoa..

..Lähes yhtä tärkeätä kuin liikunta on lepo. ..Viikosta yksi päivä kannattaa pyhittää lähes täydellisesti levolle, sillä lihakset kasvavat ja koira palautuu levossa...